Fogászati implantátum

Az Implantálás vagy műgyökér beültetés egy olyan műtét, mely során az elvesztett fog helyére, -többnyire titánium ötvözetű- implantátumot helyeznek be. A fogászati implantátum általánosságban nem vált ki idegentest-reakciót a szervezetben, sőt, az azt körülvevő csonttal speciális, szoros egységet képez. Az erre készülő fogpótlással (koronával vagy híddal) kiegészülve, az eredeti fogakhoz igen hasonló funkcionális és esztétikai eredményt kapunk.

Koronák

Fogszuvasodás, baleseti sérülés, vagy egyéb, más okból nagymértékben károsodott fog, az esetek többségében még megtartható, koronával borítható. Gyakran előkezelésként gyökérkezelésre vagy csonkfelépítésre is szükség lehet. A koronákhoz történő előkészítés az adott fog csekély mértékű “ körbesiszolását” jelenti. Foghiány esetén, a hiányt határoló fogak preparálásával az elvesztett fog pótlása híddal is megoldható. Speciális, un. Inlay-híd készítése esetén a hiányt határoló fogakba elegendő egy kisebb üreg kialakítása is a hagyományos “körbecsiszolás” helyett.

Kerámia héjak

Az elülső/front fogak esztétikai helyreállítását, illetve megváltoztatását szolgálják. Leggyakrabban letört, erősen lekopott, illetve formában, méretben, színben kedvezőtelen megjelenésű fogak esztétikai helyreállítását szolgálják. Kisebb korrekciók esetén CSISZOLÁS NÉLKÜL is elkészíthetőek! Az így készült Kerámia héjak esztétikusak, a természetes fog hűmmását adják. Segítségükkel mosolyunk jelentős mértékű, alaki és színbeli változását érhetjük el.

Fogfehérítés

Fogfehérítést professzionálisan rendelőben, vagy otthon, fogfehérítő sínnel, szakember útbaigazítását követően lehet végezni. A folyamat során a fog zománcában lerakódott színező kémiai átalakuláson mennek át, melynek végeredményeképpen a fog fehérebb lesz. A fehérítés mértéke függ a kiindulási árnyalattól, valamint a kezelések számától. A fogfehérítés hatástartama a fogyasztott színező anyagok (vörösbor, kávé, cigaretta..) számától és mennyiségétől függően 1-5 év között változhat. Végleges megoldást, különösen erős, veleszületett elszíneződés esetében a kerámia héjak adhatnak.

Fogágybetegségek

Eleinte fogíny-gyulladás jellemzi, melyre fogmosás közbeni fájdalmatlan vérzés hívhatja fel a figyelmet. Súlyosabb esetben a csont is pusztulhat, mely következtében az íny visszahúzódik, a gyökér egy része szabaddá válik, valamint kialakulhat a fogmozgathatóság. A fogágybetegségek kezelése, a professzionális fogtisztítástól, a regeneratív műtéti technikákon át széles skálán mozog.

Bölcsességfog eltávolítás

Igen gyakori, hogy az utolsó rágó-, másnéven bölcsességfogak előtörése az állcsont mérete miatt akadályozottá válik, ami később gyulladáshoz, illetve az ezzel járó egyéb tünetekhez, pl. fájdalomhoz vezet. A bölcsességfogak sok esetben, elhelyezkedésüknél fogva, nem vesznek részt a rágási folyamatokban. Szükség esetén eltávolításuk többnyire kis műtéttel a fogorvosi székben, fokozott félelem, vagy szájnyitási korlátozottség esetén bódításban ill. altatásban is végezhető.

Esztétikus - fehér tömés

Rendelőben készül, úgynevezett “kompozit” anyagból. A fog eredeti formáját, színét és funkcióját messzemenően helyre képes állítani. Bármely régi amalgám tömés is kicserélhető esztétikus tömésre, eltűntetve ezzel a tömött fog látszatát, viszont megfelelő tartósságot biztosítva.

Inlay - fog betét

Az inlay, vagy betét ,olyan esztétikus tömés, melyet a fogtechnikus készít el szájon kívül lenyomat alapján, előzetes fogorvosi előkészítést követően. Az így elkészült tömést a fogorvos ragasztja be a fogba a rendelőben. Általában a nagyobb kiterjedésű szuvasságok és fogsérülések helyreállítására szolgálnak, pontosságban és tartósságban felülmúlják a hagyományos esztétikus töméseket.

magyar